İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmed Âkif Ersoy’u Anma Programı Düzenlendi

İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmed Âkif Ersoy’u Anma Günü kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından anma programı düzenlendi. Programda “Mehmed Âkif Ersoy ve Kabulünün 95. Yılında İstiklâl Marşı” konulu sunumunu gerçekleştiren Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Çalışkan, Âkif’in hayatına ve İstiklâl Marşı’nın yazılması ve kabulü sürecine dair önemli bilgiler paylaştı.

Âkif’in mücadele dolu hayatından kareler sunan Adem Çalışkan, konuşmasını İstiklâl Marşı’nın yazılma ve kabul edilme süreci ile devam ettirdi. Yazılacak marş için ödül koyulduğu için Üstâd Âkif’in bu yarışmadan uzak durduğunu, arkadaşlarının ısrarı ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver’in şahsî ricası üzerine on iki gün gibi kısa bir süre içerisinde İstiklâl Marşı’nı yazdığını belirten Adem Çalışkan, marşın mecliste defaatle ve coşkuyla okunarak kabul edildiği bilgisini aktardı. İlerleyen zamanlarda Üstâd Âkif’in eserlerine ve şahsına karşı oluşan olumsuz tavrın altını çizen Adem Çalışkan, bu durumun 1950-60’lı yıllara kadar devam ettiğini belirtti.

Program Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram’ın teşekkür belgesi takdimi ile son buldu.

Programa Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hamza Çalışıcı, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci iştirak etti.