Mehmet Akif Ersoy’a Vefa

Yazar: ayhan.onaran | Tarih: 25 Aralık 2019

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi, İstiklal Marşımızın ve birçok ölümsüz eserin sahibi Mehmet Akif Ersoy’u anmak amacıyla, Fakültesinin Seminer Salonu’nda “Akif’e Vefa” konulu bir panel düzenledi.

OMÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Selçuk Çıkla, Doç. Dr. Şeyma Kuran ve Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Aydın’ın konuşmacı olarak yer aldığı panele; Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seher Balcı Çelik, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Mehmet Akif Ersoy bu toplumun yetiştirdiği bir değerdir”

Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Aydın, Mehmet Akif Ersoy’u, hem kişiliği hem de eserleriyle yâd etmeyi amaçladıklarını belirterek “Mehmet Akif Ersoy, şahsiyeti ve eserleriyle Türk milleti için önem arz ediyor. Duruşundan ve ilkelerinden taviz vermeyen, inandığı gibi yaşayan bir kişiliğe sahip. Dolayısıyla 63 yıllık ömrüne, vatana ve millete hizmet bağlamında çok önemli şeyler sığdırmıştır.” dedi.

Mehmet Akif Ersoy’un ailesi, hayatı, Milli Mücadele dönemindeki hizmetleri ve çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Aydın “Mehmet Akif Ersoy, her türlü ideolojinin üstünde, bu toplumun yetiştirdiği bir değerdir. Bu değere, özellikle siz gençlerin vefa duyması ve saygı göstermesi gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Sözler insanın yazgısını belirler”

Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Çıkla da Mehmet Akif Ersoy’un topluma edebiyat yoluyla verdiği mesajları, “Durmayalım” isimli şiirini ele alarak katılımcılarla paylaştı.

Sözlerin insanın yazgısını belirlediğinin ifade eden Prof. Dr. Selçuk Çıkla “Çocukluğumuzdan itibaren duyduklarımız ve okuduklarımız bizi şekillendirerek yazgımızı oluşturuyor. Bu bağlamda Mehmet Akif’in sözleri bizi nasıl etkiliyor ve nasıl düşündürüyor bunu şiirinden yola çıkarak ele alacağız.” şeklinde konuştu.

“Mehmet Akif kadınların durumunu görebilen hassasiyete sahip bir şairdir”

Günümüzde yaşanan olayları, Mehmet Akif Ersoy’un bakış açısıyla değerlendirmeye çalıştığını dile getiren Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Şeyma Kuran ise “Mehmet Akif Ersoy İstanbul’u, kenar mahalleleri, her yeri gezerek gözlemleyen bir insandı. Yazdığı şiirler de bu gözlemlerinin bir ifadesidir.” dedi.

Günümüzün önemli toplumsal sorunlarından, kadına şiddet meselesini Mehmet Akif Ersoy’un bakış açısıyla yorumlayan Doç. Dr. Şeyma Kuran “Cemiyete faydalı şiir yazmayı ilke edinen Mehmet Akif, kadınların sorunlarına da eserlerinde geniş yer vermiştir. Mehmet Akif; savaş ortamında, yokluk ve varlık mücadelesinde kadınların durumunu görebilen hassasiyete sahip bir şairdir. Örneğin Milli Mücadele döneminde Çankırı’da verdiği vaazda, Mustafa Kemal’in yanında toplanılması gerektiğini ve kadınların korunamadığı bir ortamda hür olunamayacağını söylemesi çok önemlidir. Ayrıca Mehmet Akif toplumdaki kadın unsuruna merhametle bakabilen insan olması yönüyle de ilgimizi çekiyor.” diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy’un fakir, hor görülen, eziyet gören kadınlara eserlerinde bolca yer verdiğini ifade eden Şeyma Kuran, öykü ve şiirlerinden örnekler paylaştı.