Ortaokul Öğrencilerinin Katılımı ile Fakültemizde “14 Mart Dünya Pi Günü” Kutlandı

Yazar: egitimfakultesi | Tarih: 15 Mart 2024

Ortaokul Öğrencilerinin Katılımı ile Fakültemizde “14 Mart Dünya Pi Günü” Kutlandı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Esen Ersoy başkanlığında “14 Mart Pi Günü” etkinliği düzenlendi. Etkinlik “Matematik Öğretiminde Etkinlik Geliştirme” dersi kapsamında gerçekleştirildi. Doç. Dr. Esen Ersoy ve öğrencilerinin hazırladığı programda Pi sayısının önemi ve gizemi, Pi sözlüğü, karaoke ve Pi sayısının basamak değerini ezberleme yarışması yer aldı.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çalışıcı açılış konuşmasında Pi sayısının günlük hayatın her yerinde ve matematikte kullanılan çok özel bir sayı olduğunu ifade etti. Ayrıca Dekan Hamza Çalışıcı, Sekiz yıldır kesintisiz bir şekilde 14 Mart Dünya Pi günü etkinliğini öğrencilerle buluşturan Doç. Dr. Esen Ersoya ve öğrencilerine teşekkür etti.

Pi sayısının öneminden bahseden öğrenciler Pi sayısının ismini Yunanca περίμετρον (çevre) sözcüğünün ilk harfi olan π’den aldığını belirterek pi sayısının aynı zamanda Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilindiğini dile getirdiler.

Etkinliğin devamında OMÜ Vakfı Koleji, TED Koleji, Samsun Açı Okulları, MAFEN Okulları, Bafra Galip Öztürk Ortaokulu, İlkadım Osmangazi İmam Hatip Ortaokulu ve Ondokuz Mayıs İlçesi Kösedik Ortaokulundan gelen ilköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin katılımıyla Pi sayısının basamak değerlerini ezberleme yarışması yapıldı. Yarışmada Pi sayısında virgülden sonraki 100 basamağını ezberleyen OMÜ Vakfı Koleji öğrencisi Dila Atasever birinci, Ondokuz Mayıs İlçesi Kösedik Ortaokulundan Mert Hancı ikinci, İlkadım Osmangazi İmam Hatip Ortaokulundan Ahmet Kaan Bilgi üçüncü oldu. Dereceye giren öğrencilere madalyaları Doç. Dr. Esen Ersoy tarafından verildi.

Programın son kısmında öğrenciler konferans salonunun dışına alındı ve ilköğretim matematik öğretmenliği öğrencilerinin Pi sayısı ile ilgili hazırlamış oldukları etkinlikler ortaokul öğrencilerine uygulandı. Çok eğlenceli geçen etkinliklerin sonunda program, hatıra fotoğraflarının çekimi ile son buldu.