24 Kasım Öğretmenler Günü Programı

Yazar: kadir.cenk | Tarih: 24 Kasım 2018

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Eğitim Fakültesi; karma sergi, müzik dinletisi ve konferanstan oluşan bir dizi etkinlik ile 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutladı. Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç eğitimcilere ve öğrencilere etkinliğin her aşamasında eşlik ederek, onları yalnız bırakmadı.

“İnsana değer katan tek meslek öğretmenliktir”

Etkinlikte ilk olarak OMÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Elemanları karma bir sergi açtı. 13 öğretim elemanının 30’a yakın resim, heykel, baskı ve fotoğraf çalışmalarının yer aldığı sergiye; Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı. Öğretim elemanlarının son dönem çalışmalarından örnekler bulunan sergide Prof. Dr. Vedat Ceyhan kısa bir konuşma yaptı. Ceyhan, “Bu çok özel bir gün. Bana göre Dünyanın en güzel mesleği öğretmenlik. Diğer meslek gurupları bir takım şeylere değer katar ama insana değer katan tek meslek öğretmenliktir. Türkiye eğer kalkınmış bir ülke olacaksa bana göre bu kurtuluş mücadelesinin ilk adımı yine öğretmenlerden geçiyor” dedi. Konuşmanın ardından 7 Aralık’a kadar açık kalacak serginin kurdelesi kesildi ve toplu olarak sergi gezildi.

Etkinliğin ikinci ayağını Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünün düzenlediği müzik dinletisi oluşturdu. Dinletiye; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, akademisyenler, öğrenciler ve bir proje kapsamında toplumda farkındalık yaratmayı hedefleyen Altınkum Özel Eğitim Uygulama Merkez Müdürü ve öğrencileri katıldı. Altınkum Özel Eğitim Uygulama Merkezi’nin öğrencileri Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve diğer akademisyenlere tek tek elleriyle çam fidanı hediye etti. Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Türk Halk Müziği Topluluğu ve Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Orkestra ve Korosu’nun birbirinden güzel örnekler sunduğu müzik dinletisi, tüm katılımcılardan coşkulu bir geri dönüş aldı.

“Bu ülkenin geleceğinin mimarlarısınız”

Dinletinin ardından konuşan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Çok özel ve güzel bir mesleğin mensupları ve adayları olarak hepiniz takdiri hak ediyorsunuz. Bu ülkenin geleceğinin mimarlarısınız. En güzel mesleği seçmişsiniz, en değerli varlıklarımız olan çocuklarımız sizlere emanet ediliyor ve edilecek. Dolayısıyla geleceğimiz sizlerin emekleriyle şekillenecek. Bizim sizinle ilgili umutlarımız çok ve ülkemiz sizlere muhtaç. Hakikaten çok uzak köylere dahi tek başınıza gidip 25 -30 öğrenciyi eğitmeyi göze alabilmiş kişiler olarak yaptıklarınızın karşılığı sadece bir teşekkürle sınırlı kalamaz. İnşallah hak ettiğiniz her şeye sahip olacaksınız ama her türlü şartta ve yoklukta bu görevi yerine getiriyor olmanız çok önemli. Çünkü biz, çocuklarımız gülsün diye kendi çocuklarını yetim bırakmayı göze almış şehitleri olan bir milletiz. Bir kaç çocuğu daha okutabilmek için şehit olmayı göze alan öğretmenlerimiz de var. Bu nedenle karşılaşacağınız eksiklikleri, zorlukları sizin yüreğinizdeki zenginlik ve vicdanınız kapatacaktır. Bundan emin olun. Hepinizi bu anlamlı günde yan yana geldiğiniz ve bu güzel etkinliği oluşturduğunuz için tekrar kutluyorum” dedi. Rektör Bilgiç, konuşmasının ardından müzik dinletisinde emeği geçen akademisyenlere teşekkür belgelerini sundu.

Fazilet Mükâfatı Nedir?

Etkinliğin son programı ise Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen Prof. Dr. Serpil Sürmeli konferansı oldu. OMÜ Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serpil Sürmeli’nin “Öğretmenlerin Ödüllendirilmesi: Fazilet Mükâfatı” başlıklı konferansı oldu. Konferansa; Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, akademisyenler, öğrenciler ve OMÜ Eğitim Fakültesi’nden emekli olan öğretim üyeleri katıldı. Konferansta 2 Mayıs 1920 yılında kurulan Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı)’nin o dönem öğretmenleri için düşünülmüş maddi bir ödül olan Fazilet Mükâfatı’nın ayrıntıları konuşuldu. Eğitime önem veren zengin vatandaşların öğretmenleri onurlandırmak adına bir Mükâfat ortaya koymaları ve bunun için bir vakıf kurmalarının ayrıntıları katılımcılarla paylaşıldı. Bu mükâfata aday olacak öğretmenlerin bizzat meslektaşları tarafından seçildiği de özellikle vurgulandı.

Konferans sonrasında OMÜ Eğitim Fakültesinden emekli olan öğretim üyelerine Prof. Dr. Vedat Ceyhan ve Prof. Dr. Serpil Sürmeli tarafından teşekkür belgeleri tek tek takdim edildi.

Etkinlik, toplu olarak hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.