“Sessizliğe Ses Oldular”: TÜBİTAK 2209-A Projesi Kapsamında İşaret Dili Farkındalığı Konferansı

Yazar: mehmetyazici | Tarih: 19 Nisan 2025

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi, öğretmen adaylarının işaret dili farkındalığını artırmaya yönelik anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen "Matematik ve İlköğretim Matematik Öğretmenliği Adaylarına İşaret Dili ile Matematik Kullanımının Öğretimi ve Adayların Görüşleri" başlıklı proje çerçevesinde, 17 Nisan 2025 tarihinde bir farkındalık konferansı düzenlendi. Danışmanlığını Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülnur Şaffak Atalay’ın ve yürütücülüğünü İlköğretim Matematik Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi Sudenaz Demir’in yaptığı proje kapsamında düzenlenen bu konferansa, Eğitim Fakültesi dekanı, öğretim üyeleri, öğretmen adayları ve çeşitli öğrenci toplulukları katılım gösterdi.


Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Sudenaz Demir, proje süreci hakkında bilgi vererek işaret dili eğitiminin öğretmen adaylarının mesleki yeterlikleri ve toplumsal duyarlılıkları üzerindeki etkisine değindi. "İşaret dili sadece ellerle değil, kalple konuşulan bir dildir." ifadeleriyle katılımcılara seslenen Demir, kapsayıcı eğitimin önemine dikkat çekti.


Açılışın ardından söz alan OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çalışıcı, Eğitim Fakültesi’nin üniversite kapsamında en çok proje desteği alan fakülte olduğuna ve projelerin önemine vurgu yaptı. Konferansa, projenin akademik danışmanı Doç. Dr. Gülnur Şaffak Atalay ile işaret dili eğitmeni Saliha Çelebi Pilge de konuşmacı olarak katıldı.


Konuşmasında işaret dili eğitiminde öğretmenlerin rolünü vurgulayan Doç. Dr. Gülnur Şaffak Atalay, öğretmen adaylarının lisans öğrenimi boyunca bu ve benzeri eğitimleri alarak nitelikli öğretmen olma yolunda kendilerine gerek akademi gerek insani ve toplumsal duyarlılık açısından katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca bu proje vesilesi ile Üniversitemizin engelsiz üniversite olma yolundaki hedeflerine sağlam ve de emin adımlarla ulaşacağının vurgusunu yaptı. Son olarak, her öğretmenin kalbine dokunarak, hafızasında yer etmesini istediği “Sabredilirse, azmedilirse bir tohumdan bir milyon başak yetişir” sözü ile konuşmasını bitirdi.


İşaret dili eğitmeni Saliha Çelebi Pilge ise hem meslek hayatından hem aile hayatından tecrübelerini paylaşarak proje kapsamında verilecek olan olan eğitimin içeriği hakkında bilgi verdi.


Etkinlikte ayrıca, işitme engelli bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları durumları konu alan farkındalık videoları gösterildi. Katılımcılar, bu görsel materyaller aracılığıyla iletişimin yalnızca kelimelerle sınırlı olmadığını deneyimleyerek bu proje kapsamında verilecek olan İşaret Dili eğitimine katılmalarının ne kadar önemli olduğu fark edildi.


Programın son bölümünde, OMÜ’de faaliyet gösteren öğrenci topluluklarından Özel Eğitim Topluluğu, İşitme ve Denge Topluluğu, Konuşan Eller Topluluğu başkanları ve yardımcıları söz alarak, gönüllülük esaslı sosyal sorumluluk çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.


Konferans, işaret dili eğitimine yönelik farkındalığın artırılması ve kapsayıcı eğitim ortamlarının güçlendirilmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi. Proje yürütücüsü Sudenaz Demir ve proje akademik danışmanı Doç. Dr. Gülnur Şaffak Atalay, OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çalışıcı ve öğretim üyeleri tarafından tebrik edildi.