PROJE HAZIRLAMA KURSU BAŞARI İLE TAMAMLANDI

Yazar: ismail.cetin | Tarih: 1 Haziran 2022

PROJE HAZIRLAMA KURSU BAŞARI İLE TAMAMLANDI TÜBİTAK-BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında Eğitim Bilimlerinin farklı alanlarında “Lisansüstü Eğitim Gören Öğrencilerin Nitelikli Makale Yazma ve Yayınlama Eğitimi” 09-14 Mayıs 2022 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman YAMAN yürütücülüğünde online olarak gerçekleştirilmiştir. Alan eğitiminin ve eğitim bilimlerinin farklı alanlarında lisansüstü öğrenim gören öğrenciler için nitelikli makale yazma ve yayınlama eğitimi, dokuz farklı üniversiteden 13 öğretim üyelerinin katıldığı online bir ortamda teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Proje 09 Mayıs 2022 başlamış ve 14 Mayıs 2022’de öğrencilere katılım belgeleri verildikten sonra tamamlanmıştır. Toplam 23 farklı üniversiteden 24 öğrencinin katıldığı projenin akışı aşağıdaki gibi gerçekleşmiştir:

Projenin online ilk günü sabah 09.00 da başlamıştır, proje yürütücüsü Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman YAMAN tarafından açılış konuşması yapılmış, proje ekibi ve katılımcılar tanıtılmıştır.

Aynı gün saat 10.20 de proje yürütücüsü Prof. Dr. Süleyman YAMAN tarafından Bilimsel Çalışmalar İçin Resmi İşlemler hakkında eğitim verilmiştir.

Saat 11.40 da ise Bolu İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Dilek EROĞLU ile Bilimsel Araştırmanın Önemi ve Araştırma Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir başlıklı eğitim gerçekleştirilmiştir.

Aynı gün saat 15.20’de Amasya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep ÇAKIR, Bilimsel Çalışmalar İçin Etik İlkeler hakkında bilgilendirme yapmıştır.

Eğitimin ikinci günü 09.00’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Dr. Belgin BAL İNCEBACAK Akademik Yayın Türleri ve Makale Türlerinin Karşılaştırılması başlıklı eğitimi vermiştir.

Saat 10.40’da Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Oktay AKBAŞ ile Bilimsel Çalışmanın Yazımı ve Alan yazına Ulaşma-Veri Tabanları başlıklı eğitimi verilmiştir.

Saat 15.40’da uygulamalı makale yazma eğitimi için gruplar belirlenmiştir ve ara odalar oluşturularak, projenin farklı aşamalarında eğitim veren eğitmenler eşliğinde katılımcılar makale yazmaya yönelik uygulamalar gerçekleştirmişlerdir.

Eğitimin üçüncü günü sat 09.00’da Gazi Üniversitesi’nden Dr. Alper ALTUNÇEKİÇ, Bilimsel Araştırmalarda Etik ve Kaynakça başlıklı bir eğitim vermiştir.

Saat 13.40 da Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Serdar KÖKSAL tarafından Makale Nedir, Nasıl Yazılır? Konusunda eğitim verilmiştir.

Saat 16.00’da katılımcı grupları etkinleştirilerek eğitimciler makale yazma grupları için oluşturulan farklı sanal odalarda katılımcıların üzerinde çalıştıkları makaleler konusunda yönlendirmeler yapmışlardır.

Eğitimin dördüncü günü 09.00’da Ömer Halis Demir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil TOKCAN ile Makalede Bulgular, Sonuç ve Öneriler Bölümü başlıklı konu işlenmiştir.

Saat 13.40’da Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğrul USTA tarafından Makale İçin Uygun Dergi Bulma ve Gönderme başlıklı eğitim verilmiştir.

Saat 17.00’da katılımcıların gruplar halinde makalelerini yazdıkları gruplar, proje eğitmenleri tarafından paralel odalarda ziyaret edilerek yönlendirmeler yapılmıştır.

Eğitimin beşinci günü 09.00’da Mersin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Mehmet ÖZDEMİR İle Dergicilik ve İndekslenme başlıklı eğitim gerçekleştirilmiştir.

Aynı gün saat 13.30 da Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel DEDE tarafından İyi Bir Makalenin Özellikleri başlıklı bir eğitim verilmiştir.

Saat 17.50’de gruplar halinde makaleleri üzerinde çalışan katılıcımlar ile eğitmenler sanal odalarda bir araya gelerek makalelerini daha iyi nasıl yazabilecekleri konusunda dönütler sağlanmıştır.

Projenin son eğitim gününde saat 09.00’da Amasya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özgen KORKMAZ tarafından Alıntı Yapma Kuralları ve Benzerlik Oranları başlıklı eğitim verilmiştir.

Saat 13.30 da proje yürütücüsü Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman YAMAN başkanlığında ve diğer eğitmenlerin katılımıyla her çalışma grubunun üzerinde çalıştıkları makalelerin sunumları gerçekleştirilmiş ve her çalışma için detaylı değerlendirmeler yapılmıştır.

Tüm grupların sunumları ve eğitmenler tarafından yapılan değerlendirmeler tamamlandıktan sonra katılımcılara katılım belgeleri verilerek proje tamamlanmıştır.